Ιστορία του Choy Lee Fut

Ιστορία του Choy Lee Fut

Το Choy Lee Fut ιδρύθηκε από τον Chan Heung, ο οποίος γεννήθηκε το 1806, στο King Mui (Jing Mei), ένα χωριό στην περιφέρεια San Woi, στην επαρχία Guangdong της Κίνας και πέθανε το 1875.

Από την ηλικία των 7 ετών, ο Chan Heung διδάχθηκε πολεμικές τέχνες από τον θείο του και δημογέροντα του χωριού, Chan Yuen Wu. Ο Chan Heung ήταν πολλά υποσχόμενος – αν και μικρό αγόρι, ήταν δυνατός και μάθαινε γρήγορα. Είχε φυσικό ταλέντο και ο θείος του, αναγνωρίζοντάς το, κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για του διδάξει όσα ήξερε. Η αξιοσημείωτη πρόοδος που σημείωσε ο Chan Heung οδήγησε στην πρόκληση να στήσει μία σχολή για τον θείο του, στην πόλη Sun Wui.

Το 1823, καθώς η φήμη του Chan Heung μεγάλωνε και η σχολή αναπτυσσόταν, ένας άλλος δάσκαλος με το όνομα Lee Yau San ήρθε να διδάξει στην ίδια περιοχή. Ο Lee ήταν μαθητής ενός μοναχού Shaolin, του Ji Sin. Ο Chan Heung, που χαρακτηριζόταν από ισχυρή θέληση και την αγάπη για μια καλή μάχη, αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητές του. Έστησε ενέδρα στον Lee καθώς έφευγε από ένα εστιατόριο και προσπάθησε να τον ρίξει στο έδαφος, βάζοντας και τα δύο το χέρια γύρω από τη μέση του Lee. Ωστόσο, ο Lee αντιμετώπισε την επίθεση ήρεμα, λύγισε ελαφρά τα γόνατά του και χαμήλωσε το chi και το κέντρο βάρους του έτσι, ώστε παρά τις έντονες προσπάθειές του, ο Chan Heung δεν μπορούσε να τον κουνήσει. Τότε ο Lee γύρισε, σήκωσε το πόδι του ανατρέποντας και κλωτσώντας ταυτόχρονα και πέταξε τον Chan Heung μερικά μέτρα μακριά.

Ο Lee έδειξε περιέργεια για το ποιόν του επιτιθέμενου, όταν διαπίστωσε ότι ο Chan Heung μπόρεσε να σηκωθεί χωρίς να έχει τραυματιστεί μετά την πτώση του. Αφού τον επαίνεσε γι’ αυτό, απαίτησε να μάθει σε ποια σχολή ανήκε και τον λόγο για τον οποίο του επιτέθηκε με τόσο ύπουλο τρόπο, αντί να τον προκαλέσει κανονικά σε μάχη. Ο Chan Heung ένιωσε ντροπιασμένος και απάντησε ότι ήταν δική του ιδέα, σε μια προσπάθεια να δοκιμάσει την ανεπάρκεια των ικανοτήτων του και ότι δεν θα ήθελε να εμπλέξει το δάσκαλό του στη δική του ήττα. Ο Lee, διασκεδάζοντας με αυτή την απάντηση, άφησε τον Chan Heung μπερδεμένο.

Μέρες αργότερα, ο Chan Heung έμαθε ότι ο Lee είχε σχολιάσει ότι κάποιος τόσο νέος και δυνατός όσο ο Chan Heung, με τέτοια εξυπνάδα και ικανότητα, σπαταλούσε τη ζωή και το ταλέντο του, επειδή η ματαιοδοξία τον εμπόδιζε να βελτιώσει την ικανότητά του. Τότε ο Chan Heung συνειδητοποίησε την αλήθεια, ότι δεν υπήρχε όριο στην τέχνη του Kung Fu. Αμέσως παραιτήθηκε από τη θέση του ως αρχηγός - εκπαιδευτής στη σχολή και έγινε δεκτός ως μαθητής του Master Lee Yau San. Ο Chan Heung ήταν τότε 17 ετών και παρέμεινε μαθητής του Lee για πέντε χρόνια. Η εκπαίδευσή του ανέβασε τις ικανότητές του σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Lee Yau San και ο Chan Heung, έμαθαν για έναν απομονωμένο μοναχό με το όνομα Choy Fook, ο οποίος ζούσε σε έναν ναό στο όρος Law Fou, ο οποίος ήταν γνωστός για τις ικανότητές του στην κινέζικη ιατρική. Ο Lee είπε στον Chan Heung ότι αν ο μοναχός ήταν τόσο ικανός στο dit da (τη θεραπεία μυϊκών και σκελετικών τραυματισμών), τότε θα έπρεπε να είναι ικανός και στις πολεμικές τέχνες. Προσβεβλημένοι από το μικρόβιο της περιέργειας ο Lee και ο Chan Heung αποφάσισαν να επισκεφθούν αμέσως τον μοναχό. Φτάνοντας στις πύλες του ναού, συνάντησαν έναν άντρα, γέρο στα χρόνια, παρολαυτά ψηλό και μυώδη, με ένα διαπεραστικό βλέμμα. Ισχυρίστηκε ότι ήταν μαθητής του μοναχού Choy Fook και προσκάλεσε τους δύο επισκέπτες να εισέλθουν στο ναό και να πάρουν ένα τσάι μαζί του, όσο θα περίμεναν την επιστροφή του δασκάλου του από την καθημερινή του περιπλάνηση.

Όσο οι δύο επισκέπτες καθόντουσαν, ο γέρος πήγε να κόψει ξύλα για να βράσει το τσάι, χρησιμοποιώντας τα γυμνά του χέρια. Η περιέργεια του Lee αυξήθηκε. Σχολίασε στον Chan Heung ότι το Kung Fu του γέρου ήταν αρκετά καλό και, αν έκανε επίδειξη για χάρη τους, αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να ανταποκριθούν με κάποια δικά τους κόλπα. Ο Lee σηκώθηκε και προχώρησε στο πλάι ενός πέτρινου ρυζόμυλου που βρισκόταν δίπλα στα σκαλιά του ναού. (Ένας ρυζόμυλος αποτελείται από δύο κυκλικές πλάκες από γρανίτη, διαμέτρους περίπυ 48 εκ. και βάθους 18 εκ. ενωμένων με ένα συνδετικό καρφί στο κέντρο. Το ρύζι τοποθετείται ανάμεσα στις δύο πλάκες και γίνεται αλεύρι για μαγείρεμα). Αφού καθάρισε τη σκόνη γύρω από τις πέτρινες πλάκες, έκανε ένα βήμα πίσω και τον κλώτσησε, σηκώνοντάς τον από το έδαφος. Ο γέρος κοίταξε, δείχνοντας να διασκεδάζει. Στη συνέχεια, πήγε στο μύλο και έκοψε ένα κομμάτι από την πάνω πλάκα, πολτοποιώντας το με τα γυμνά του χέρια και πετώντας τη σκόνη μπροστά στον Lee, ανακοινώνοντας ότι πράγματι αυτός ήταν ο Choy Fook και η σκόνη ήταν μια υπόμνηση στους εισβολείς που δεν συμπεριφέρονταν σωστά.

ricegrindΡυζόμυλος

Ο Lee, γεμάτος σεβασμό για τον Choy Fook, ευχαρίστησε το γέρο και έφυγε αμέσως, αφήνοντας πίσω τον Chan Heung να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όντας ένας άδολος νεαρός, αφοσιωμένος στις πολεμικές τέχνες, ο Chan Heung συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν μια ευκαιρία να επεκτείνει την εκπαίδευσή του υπό τις οδηγίες ενός δασκάλου με ανώτερες ικανότητες. Αμέσως γονάτισε μπροστά στον μοναχό και ικέτεψε τον Choy Fook να τον δεχτεί ως μαθητή του. Ο Choy Fook παρακολούθησε σιωπηλός τον Chan Heung – εξετάζοντας τις αποχρώσεις των τρόπων του – και κατέληξε ότι το αίτημα ήταν γνήσιο. Χαμογέλασε και είπε στον Chan Heung ότι αν ήθελε να γίνει μαθητής του θα έπρεπε να ακολουθήσει τις παρακάτω τρεις οδηγίες ή να φύγει αμέσως:

  • Ο Chan Heung θα έπρεπε να μείνει στο μοναστήρι για τουλάχιστο δέκα χρόνια, πριν τελειώσει η μαθητεία του·
  • Ο Chan Heung απαγορευόταν να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά και δεν θα έπρεπε ποτέ να κομπάζει για τα επιτεύγματά του·
  • Ο Chan Heung θα έπρεπε να κλωτσήσει το ρυζόμυλο πίσω στην αρχική του θέση. Η τελευταία οδηγία ήταν μια δοκιμασία του Choy Fook για να επιβεβαιώσει την ουράνια εντολή να διδάξει τον Chan Heung. Αν ο Chan Heung τα κατάφερνε, αυτό θα ήταν ένας καλός οιωνός και ουράνια ευλογία, ο Choy Fook να δεχτεί τον Chan Heung ως μαθητή του.

Προς μεγάλη χαρά του Chan Heung, ο ρυζόμυλος έπεσε πίσω στην τρύπα του εύκολα και έγινε μαθητής του Choy Fook.

Για τα επόμενα δέκα χρόνια ο Choy Fook δίδαξε Kung Fu τον Chan Heung, με μεγάλη ακρίβεια και πειθαρχία. Κάθε νέα τεχνική έπαιρνε μέρες και ο Chan Heung θα έπρεπε να κατακτήσει κάθε νέα κίνηση με ταχύτητα, ακρίβεια, δύναμη και κατανόηση, πριν προχωρήσει και διδαχθεί την επόμενη. Ο Chan Heung διαπίστωσε ότι το Kung Fu του παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση και ήταν πολύ διαφορετικό από πριν. Η γνώση που απέκτησε από τον Choy Fook, είτε επρόκειτο για τεχνικές με γυμνά χέρια, είτε με το κοντάρι ή η προπόνηση με τη βοήθεια ξύλινης κούκλας κτλ, ήταν ατελείωτη και γεμάτη ανεπαίσθητες παραλλαγές, όπως και η ίδια η φύση. Ένας συνδυασμός σκληρής δουλειάς αφοσίωσης, φυσικής ικανότητας και η ενέργεια ενός καλού δασκάλου οδήγησαν τον Chan Heung να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του μέσα σε 10 χρόνια.

Αν και ήταν πρόθυμος να στείλει τον Chan Heung στο σπίτι του, το 1835, ο Choy Fook επέμενε να λέει ότι για να είναι κανείς γνήσιος ακόλουθος του Shaolin, θα πρέπει επίσης να ακολουθεί το δρόμο του Βούδα καθώς και να μάθει ιατρική και τα «6 μαγικά ξόρκια». Ακούγοντάς το αυτό, ο Chan Heung αποφάσισε να μείνει στο μοναστήρι για άλλα δύο χρόνια, μέχρι που ήταν έτοιμος τελικά να φύγει τον δωδέκατο χρόνο.

Τη στιγμή του αποχαιρετισμού, ο Chan Heung ζήτησε από τον δάσκαλό του να προβλέψει το μέλλον του. Ο Choy Fook του είπε πως, παρότι δεν του ήταν γραφτή η ζωή ενός αυλικού, αυτός και οι απόγονοί του θα ηγούνταν ανθρώπων, όσο η παράδοση των Shaolin κρατιόταν ζωντανή. Ανάμεσα σε άλλες συμβουλές, ο Choy Fook έδωσε στον Chan Heung ένα δίστιχο, το οποίο στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε αυθεντικό:

龍虎風雲會

徒兒好自爲

重光少林術

世代毋相遺

Ο Δράκος και ο Τίγρης συναντήθηκαν στον ουρανό
Για να αναβιώσουν τους τρόπους των Σαολίν
Δίδαξε στους ακολούθους σου τη δικαιοσύνη
Άφησε κάθε γενιά να στηρίζει και να αναζωογονεί

Ο Chan Heung επέστρεψε στο χωριό του και έστησε μία κλινική για να θεραπεύει τους αρρώστους και να βοηθάει τους φτωχούς. Αργότερα πείστηκε να στήσει μία σχολή στην αίθουσα των προγόνων του χωριού. Ονόμασε το μέρος Hung Sing Gwoon και την κλινική Wing Sing Tong. Αντί εγωιστικά να ονομάσει το στυλ του Kung Fu του «Chan», επέλεξε να δώσει το όνομα Choy Lee Fut: Choy για να τιμήσει το μοναχό Choy Fook, Lee προς τιμή του Lee Yau San και Fut που είναι το όνομα του Βούδα (στα Καντονέζικα) τιμώντας τη βουδιστική προέλευση της τέχνης, καθώς και οι τρεις δάσκαλοί του αντλούσαν την καταγωγή τους από το ναό των Σαολίν.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Πηγή: https://choyleefut.org/about/history-and-lineage/chan-heung
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Choy Lee Fut Τα οφέλη του Choy Lee Fut »