Η φιλοσοφία του Tai Chi Quan

Η φιλοσοφία του Tai Chi Quan

Το Tai Chi Quan (Τάι Τσι Τσουάν) είναι μία πολεμική τέχνη η οποία έχει βασιστεί στο αρχαίο Κινέζικο φιλοσοφικό ρεύμα του Ταοϊσμού. Για να κατανοήσουμε καλύτερα την πολεμική τέχνη του Tai Chi Quan, παρακάτω αναλύουμε κάποιες βασικές έννοιες του Ταοϊσμού στις οποίες στηρίχτηκε το Tai Chi.

Wu JI (Ου Τζι)

Έναw όρος που αναφέρεται συχνά στο Tai Chi Quan, αλλά και γενικότερα στο φιλοσοφικό ρεύμα του Ταοϊσμού, είναι το Wu Ji. Στην αρχαία κινέζικη φιλοσοφία ο όρος Wu Ji προέρχεται από το βιβλίο του Lao Zi (Λάο Τζι) – Tao Te Ching (Τάο Τε Τσινγκ: Ο δρόμος της Τάο) .Ένα βιβλίο σταθμός στην κινέζική φιλοσοφία με το οποίο θα ασχοληθούμε σε ξεχωριστό άρθρο. Το Wu Ji αναφέρεται στην ταοϊστική έννοια της μη ύπαρξης. Η έννοια της μη ύπαρξής στην ταοϊστική φιλοσοφία εκφράζει το απεριόριστο, το άπειρο, το ατελείωτο, το αέναο, το χαοτικό. Το ιδεόγραμμα της λέξης Wu Ji στην παραδοσιακή κινέζικη γραφή μεταφράζεται ως: ‘Χωρίς κέντρο’, το οποίο αντιπροσωπεύει την αντίληψη των αρχαίων Κινέζων φιλόσοφων για την αρχική κατάσταση του σύμπαντος και για αυτό συμβολίζεται με έναν κύκλο χωρίς περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους φιλόσοφους, το σύμπαν δεν έχει κεντρικό σημείο ούτε όρια. Χωρίς κέντρο ή σύνορα υπάρχει ατελείωτο χάος. Επίσης πίστευαν ότι η αρχική κατάσταση του σύμπαντος ήταν αόρατη και αδιαφοροποίητη. Η άποψη αυτή για τον ορισμό του σύμπαντος για κείνη την εποχή είναι αρκετά εντυπωσιακή, καθώς η κβαντική θεώρηση του σύμπαντος και η έννοια του χάους είναι από τις πιο μοντέρνες προσεγγίσεις στον κόσμο της θεωρητικής Φυσικής.

Η έννοια του Wu Ji είναι και η θεμελιώδης διαφορά της ταοϊστικής φιλοσοφίας με τα δυτικά φιλοσοφικά ρεύματα. Τα περισσότερα δυτικά φιλοσοφικά ρεύματα αναφέρονται στο ένα (1). Γίνε ένα με την φύση, γίνε ένα με κάποιον αγαπάς, σώμα και μυαλό είναι ένα. Το Wu Ji εισάγει την έννοια του μηδέν (0).

Ο Lao Zi αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘Το υπέρτατο όριο του διαλογισμού είναι όταν μεταξύ γης και ουρανού δεν υπάρχει τίποτα’. Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο προσπαθεί να εξηγήσει την έννοια του απόλυτου κενού. Εννοεί ότι κατά την διάρκεια του διαλογισμού πρέπει να καθαρίσει το μυαλό μας από οποιαδήποτε σκέψη και να εμπιστευτούμε την ησυχία.

Tai Chi

Tai σημαίνει το υπέρτατο, το απόλυτο, το μεγαλύτερο από όλα, εκείνο που περικλείει όλα τα υπόλοιπα.

Chi σημαίνει «μια σχετικότητα».

Βάζοντας τις δύο λέξεις μαζί καταλήγουμε στην έκφραση «Απόλυτη Σχετικότητα».

Είναι ακριβώς όπως ο κύκλος ο οποίος περιέχει αμέτρητες γωνίες χωρίς να εκδηλώνεται καμία γωνία, ένα κομμάτι χαρτί το οποίο περιέχει άπειρες ζωγραφιές και τελικά φαίνεται απλά ένα μαύρο χαρτί. Ένα ηχητικό κύμα που έχουν συμπεριληφθεί όλες οι συχνότητες που ακυρώνουν η μία την άλλη και τελικά δεν ακούγεται τίποτα.

Το Tai Chi είναι η διαδικασία του σύμπαντος από το Wu Ji στο Tai Chi. Από το μηδέν στο άπειρο. Από το απόλυτο κενό στην δημιουργία των πάντων. Σύμφωνα με την αρχαία κινέζικη φιλοσοφία και τον Ταοϊσμό, το χαοτικό Wu Ji (το χάος έχει θετική χροιά στην κινέζικη φιλοσοφία) έγινε Tai Chi και στην συνέχεια διαχωρίστηκε ο ουρανός με την Γη και δημιουργήθηκε το Ying Yang (Γιν Γιανγκ).

Yin Yang

Ying Yang (Γιν Γιανγκ)

Η παραδοσιακή αντίληψη για το Ying Yang θεωρεί ότι το Ying Yang αντιπροσωπεύει τις αντίθετες έννοιες των πάντων. Είναι ο αντικειμενικός νόμος της φύσης, η αρχή της κίνησης και η παραλλαγή των πάντων, όπως επίσης και ο βασικός νόμος της ανθρώπινης γνώσης.

Η έννοια του Ying Yang προέρχεται από την αρχαία κινέζικη άποψη για την φύση. Οι πρώιμοι Κινέζοι φιλόσοφοι παρατηρούσαν τις αντιθέσεις που υπάρχουν σε ό,τι μας περιβάλλει. Ουρανός γη, ήλιος φεγγάρι, ημέρα νύχτα, κρύο ζέστη, άνδρας γυναίκα. Έτσι κατέληξαν στο φιλοσοφικό συμπέρασμα ότι ο απώτερος σκοπός των πάντων είναι η ισορροπία και ότι δεν μπορεί να επιβιώσει και να εξελιχθεί τίποτα αν δεν υπάρχει και το αντίθετό του.

Μέσα από την παρατήρηση και την εμπειρία διαφόρων φαινομένων στην φύση αλλά και το ανθρώπινο σώμα, οι Κινέζοι φιλόσοφοι διαπίστωσαν ότι η αλλαγή από το Yin στο Yang δεν είναι στατική αλλά σε διαρκή αγώνα. Η μία γίνεται ισχυρότερη όταν η άλλη αποδυναμώνεται και το αντίστροφο.

Tai Chi Quan (Τάι Τσι Τσουάν)

Όπως αναλύσαμε παραπάνω το Tai Chi αναφέρεται στους φυσικούς νόμους της εξέλιξης των πάντων. Το Quan προσδίδει τον όρο «Πολεμική Τέχνη». Οπότε μπορούμε να πούμε ότι Tai Chi Quan σημαίνει «Η πολεμική τέχνη που βασίζεται στην φιλοσοφία του Tai Chi.

Το Tai Chi Quan είναι μια πολεμική τέχνη που απαιτεί ήρεμο μυαλό και χαλαρούς μύες. Κατά την διάρκεια της εξάσκησής της απαιτείται μεγάλος βαθμός αυτοσυγκέντρωσης, για να επιτευχθεί ο έλεγχος της ενέργειας από πολύ χαμηλά σε πολύ ψηλά επίπεδα (Ying Yang). Με μια πρώτη ματιά κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι είναι μια εύκολη και αργή πολεμική τέχνη. Όμως  ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η απομάκρυνσή μας από τα αγνά και αφιλτράριστα συναισθήματα είτε προς οτιδήποτε μας περιβάλλει είτε προς το ίδιο μας το σώμα, καθιστά το Tai Chi Quan κάθε άλλο παρά εύκολο.

Όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με το Tai Chi Quan θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πολύ έντονες αντιδράσεις του σώματός και του μυαλού του ειδικότερα όσες φορές φθάνει κοντά στο Wu Ji. Όποιος όμως επιμείνει θα ανταμειφθεί με το δώρο της ησυχίας. Σκεφτείτε τη ν καθημερινότητά σας και θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι.

  • Πρόσθετες Πληροφορίες

    • Συντάκτης:

      Βαγγέλης Γιαννακόπουλος