Κουνγκ Φου είναι κινέζικος όρος και σημαίνει: όταν κάνω κάτι, το κάνω καλά! Αυτό προϋποθέτει υπομονή και επιμονή, και βέβαια αυξημένα επίπεδα πειθαρχίας. Και εδώ είναι που εστιάζει μια σχολή Κουνγκ Φου: στην ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.

Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το Κουνγκ Φου «ένα σύστημα ψυχοσωματικής πειθαρχίας». Όλα ξεκινούν από την πειθαρχία του σώματος, μέσω της γυμναστικής, των διατάσεων, της ενδυνάμωσης πρώτα των μυών του κορμού και μετά των άκρων, για να περάσει η εκπαίδευση στις στάσεις του σώματος, κάτι που απαιτεί καλή ευθυγράμμιση του μυοσκελετικού συστήματος.

Στον γενικό όρο Κουνγκ Φου, ανήκουν πάρα πολλά διαφορετικά στυλ ή συστήματα (διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης κινησιολογίας, μάχης σώμα με σώμα – αυτοάμυνα, νοοτροπία κλπ), που γεννήθηκαν στην Κίνα.

Ένα τέτοιο στυλ με καταγωγή από τον περίφημο ναό Σαολίν – γεννήτορα των ασιατικών πολεμικών τεχνών, είναι και το Choy Lee Fut. Κατατάσσεται στα νότια στυλ λόγω ότι ο ιδρυτής του ήταν από την νότια Κίνα, με μίξη όμως και βόρειου στυλ, με ψηλά λακτίσματα και κυκλικές κινήσεις.

Το Choy Lee Fut ιδρύθηκε από τον Chan Heung, ο οποίος γεννήθηκε το 1806, στο King Mui (Jing Mei), ένα χωριό στην περιφέρεια San Woi, στην επαρχία Guangdong της Κίνας και πέθανε το 1875.

Η εξάσκηση στις Πολεμικές Τέχνες έχει πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα. Τα πιο σημαντικά είναι η υγεία, η προσωπική ανάπτυξη, η αυτοάμυνα και η πνευματική καλλιέργεια.

Οι κανόνες συμπεριφοράς του Choy Lee Fut διατυπώθηκαν από τον ίδιο τον Chan Heung, όταν διαμόρφωσε το σύστημα του Choy Lee Fut. Απευθύνονται σε όλους τους μαθητές, ανεξαρτήτως σχολής, χώρας ή γραμμής δασκάλου. Στόχος του Chan Heung ήταν να ενσταλλάξει την πολεμική αρετή (武德, στα Μανδαρίνικα Wu De, στα Καντονέζικα Mo Duk) στους μαθητές, τόσο τους σύγχρονούς του όσο και τους μελλοντικούς.

Η γραμμή διαδοχής του Choy Lee Fut ξεκινάει με τον Δάσκαλο Chan Heung (1806 - 1875), ο οποίος είχε την τύχει να εκπαιδευτεί από τρεις δασκάλους, καθένας από τους οποίους του δίδαξε διαφορετικές πλευρές της πλούσιας παράδοσης των Σαολίν.

Τα επίπεδα εκμάθησης του Choy Lee Fut είναι τρία: Αρχικό Επίπεδο, Μεσαίο Επίπεδο και Προχωρημένο Επίπεδο, καθένα από τα οποία χωρίζεται σε επιμέρους ζώνες.

Η στάση του σώματος σε μία μάχη είναι θεμελιώδους σημασίας και γι' αυτό στο Choy Lee Fut δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις βασικές στάσεις, από τις οποίες πηγάζει κάθε κίνηση. Πρακάτω, αναπτύσσονται όλες οι βασικές στάσεις.