Οι Βασικές Στάσεις του Choy Lee Fut

Οι Βασικές Στάσεις του Choy Lee Fut Image by Sergei Tokmakov from Pixabay

Η στάση του σώματος σε μία μάχη είναι θεμελιώδους σημασίας και γι' αυτό στο Choy Lee Fut δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις βασικές στάσεις, από τις οποίες πηγάζει κάθε κίνηση. Πρακάτω, αναπτύσσονται όλες οι βασικές στάσεις.

Sei Ping Maa – Τετράγωνο Άλογο

Είναι η βασική στάση του Choy Lee Fut, δυνατή και σταθερή, που υποστηρίζει τις κινήσεις του άνω μέρους του σώματος. Το σχήμα της προσομοιάζει το κινέζικο ιδεόγραμμα που αντιστοιχεί στον αριθμό τέσσερα, το οποίο μοιάζει με ένα τετράγωνο, όπως αυτό που σχηματίζεται από τους μηρούς και τις κνήμες, σε σχέση με το έδαφος. Η λέξη Ping μεταδίδει επίσης το ουσιαστικό χαρακτηριστικό της στάσης: τη σταθερότητα.

sei ping maa

Η σωστή απόσταση ανάμεσα στα πόδια επιτυγχάνεται τοποθετώντας τα ενωμένα και απομακρύνοντας τα δάχτυλα όσο το δυνατό περισσότερο χωρίς να μετακινηθούν οι φτέρνες· στη συνέχεια μετακινούμε τις φτέρνες προς τα έξω στηριζόμενοι στα δάχτυλα και, τελικά, μετακινούμε τα δάχτυλα μέχρι να δείχνουν ευθεία μπροστά (τα δάχτυλα θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους).

Με τους γοφούς ανοιχτούς, τα γόνατα ωθούν μπροστά, η πλάτη παραμένει ευθεία, οι ώμοι χαλαροί, το στήθος ανοιχτό, οι αγκώνες δείχνουν ελαφρώς μπροστά και τα χέρια είναι σφιχτά στη μέση.

Είναι σημαντικό η ενέργεια να εστιάζεται στο Daan Tin ή την κατώτερη κοιλιακή χώρα (το κέντρο βάρους και ενέργειας, το οποίο βρίσκεται μερικά εκατοστά κάτω από τον αφαλό).

Οι μηροί σχηματίζουν μία αμβλεία γωνία (δεν είναι εντελώς παράλληλοι με το έδαφος) και τα γόνατα βρίσκονται ακριβώς επάνω από τις άκρες των δακτύλων των ποδιών.

Η Sei Ping Maa μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά μέτωπο, πλευρικά προς τα αριστερά και δεξιά και μπορούμε να προχωρήσουμε με το μπροστά πόδι ή να υποχωρήσουμε με το πίσω.

Η Sei Ping Maa σπάνια συναντάται στη μάχη· αντί για αυτή, χρησιμοποιούνται οι δύο παραλλαγές της, Tan Ma και Tou Ma. Τόσο η Tan Ma όσο και η Tou Ma είναι έννοιες που συμπεριλαμβάνονται στις Δεκαοχτώ Μυστικές Λέξεις του Choy Lee Fut.

Tan, σημαίνει κυριολεκτικά «καταπίνω» και αναφέρεται στην απορρόφηση της επίθεσης του αντιπάλου, απορροφώντας την ενέργειά του και δημιουργώντας ασφαλή απόσταση. Αυτό γίνεται μετακινώντας το βάρος μας στο πίσω πόδι, χαλαρώνοντας και τραβώντας τη μέση, ενώ κλίνουμε τον κορμό προς τα εμπρός. Παρότι κανονικά χρησιμοποιείται σε αμυντικά μπλοκ για να εξουδετερώσει την εισερχόμενη δύναμη, χωρίς σύγκρουση και για να κερδίσουμε χρόνο, σε προχωρημένα επίπεδα – και όταν κάποιος έχει αποκτήσει συγκεκριμένο έλεγχο  στο σώμα και την ενέργειά του – χρησιμοποιείται για επίθεση ενώ κινούμαστε προς τα πίσω (με ένα Caap Ceoi - Καπ Τσόι, για παράδειγμα).

Tou, σημαίνει «φτύνω» και εκτελείται σπρώχνοντας με το πίσω πόδι και μετακινώντας τον κορμό και το βάρος του μπροστά, δίνοντας μεγαλύτερη δύναμη και έκταση στο χτύπημα (είναι σημαντικό ότι το πίσω γόνατο σπρώχνει προς τα πίσω και δεν διπλώνει). Η Tou Ma χρησιμοποιείται συνήθως για να ανταποδώσουμε με πλήρη δύναμη, αφού έχουμε απορροφήσει μία επίθεση: το Yang που ξεπηδάει από το Yin.

Deng Zi Maa – Η στάση του τόξου και του βέλους

Η στάση του μπροστινού ποδιού, του πίσω πέλματος, του σώματος και του πίσω ποδιού θυμίζουν το γράμμα Deng (丁), από το οποίο αυτή η στάση παίρνει το όνομά της. Προσφέρει πολύ διεισδυτική δύναμη στα χτυπήματά μας, η οποία μας αναγκάζει να προελαύνουμε, καθώς είναι δύσκολη η υποχώρηση από αυτή τη στάση. Είναι μια ισχυρή Yang στάση, με μια συγκεκριμένη «χωρίς γυρισμό» επιθετική φιλοσοφία μέσα της: από τη στιγμή που αυτή η γραμμική επίθεση εξαπολυθεί, δεν υπάρχει επιστροφή.

deng zi maa

Η σωστή εκτέλεση της Deng Zi Maa, όπως και κάθε κίνησης, απαιτεί εξαιρετική χαλάρωση. Αυτό επιτρέπει στα διαφορετικά μέρη του σώματος να παράξουν δύναμη που θα συνεχίσει να αυξάνεται, μέχρι να εκραγεί στην άκρη της γροθιάς, του αγκώνα, του ποδιού κτλ. Η κίνηση που εστιάζεται στο Daan Tin προέρχεται από τους γοφούς, βασίζεται στα πόδια και η δύναμή της αυξάνεται ισιώνοντας το πίσω πόδι, που οδηγεί το μπροστινό γόνατο προς τα εμπρός, στο οποίο προστίθεται η περιστροφή του γοφού, οι μύες της πλάτης και η κλίση του κορμού πέρα από την κατακόρυφη γραμμή.

Για να αναπτυχθεί αυτή η ενέργεια σε πλήρη δύναμη το μπροστινό πέλμα και το πόδι θα πρέπει να παραμείνουν καλά στερεωμένα στο έδαφος, χωρίς να κινούνται και η μπροστινή άρθρωση του ισχίου θα πρέπει να χαλαρώσει, ώστε να επιτρέψει μια ισχυρή και γρήγορη περιστροφή του γοφού προς τα εμπρός. Τέλος, ο πίσω γοφός θα πρέπει να περιστραφεί, ενώ το πίσω πέλμα και το πόδι, σε γωνία 45ο στηρίζουν και σπρώχνουν προς τα εμπρός. Η πίσω φτέρνα δεν πρέπει ποτέ να ανασηκώνεται.

Zi Ng Maa - Στάση Άγκυρα

Στην Deng Zi Maa το όνομα αναφέρεται στη φυσική εικόνα της στάσης, ενώ στη Zi Ng Maa το όνομα απηχεί την εφαρμογή της και τη μεταβλητή φύση της (Yin / Yang), με τις «δέκα χιλιάδες» πιθανότητες.

Από τη Sei Ping Maa χαλαρώνουμε τον πίσω γοφό, το γόνατο πέφτει και εισέρχεται και εστιάζουμε την προσοχή μας στην περιοχή γύρω από τα δάχτυλα  και το πλάι του πίσω ποδιού, κοντά στο μετατάρσιο. Φορτώνοντας το περίνεο, αυτή η στάση κάνει την ενέργεια να παραμένει συγκεντρωμένη στο Daan Tin, προσφέροντας ένα ισχυρό αίσθημα περίκλεισης, ισορροπίας και δύναμης.

zi ng maa

Το πίσω πόδι, το οποίο είναι λυγισμένο, λειτουργεί ως αντίβαρο και προσφέρει τη δυνατότητα προώθησης, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη δύναμη, υποχώρησης ή αλλαγής κατεύθυνσης με τη μέγιστη δύναμη, ισορροπία και ευελιξία.

Η Zing Maa είναι μία κομβική στάση από την οποία μπορούμε να εξαπολύσουμε επιθέσεις σε κάθε κατεύθυνση· είναι ουσιώδης στη μάχη, καθώς και στο σύστημα κατευθύνσεων «Baat Gwa – ΜπαΓκουα». Συσσωρευμένη στο κάτω κέντρο της ύπαρξης η ενέργεια μπορεί να κατευθυνθεί οπουδήποτε.

Lok Gwai Maa – Χαμηλό Άλογο

Είναι παρόμοια με τη Zi Ng Maa, οι γοφοί και οι ώμοι συναντούν το μπροστινό πόδι, το οποίο παραμένει παράλληλο προς τα εμπρός. Το πίσω πόδι στηρίζεται στα δάχτυλα και το μετατάρσιο, το οποίο «βιδώνει» στο έδαφος· το γόνατο λυγίζει και κινείται προς τα έξω, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα. Το σώμα μπορεί να κινηθεί προς τα επάνω ή κάτω, σε διάφορα ύψη

Η Lok Gwai Maa έχει ισχυρή διεισδυτική δύναμη, περίπου όπως η Deng Zi Maa, με το πλεονέκτημα ότι μπορείς να χτυπήσεις προς τα επάνω ή κάτω, διατηρώντας μεγάλη κινητικότητα σε κάθε κατεύθυνση· επιπλέον δίνει τη δυνατότητα να εξαπολύσεις ποικίλες επιθέσεις με τα πόδια (Dan Goek, Deng Goek κτλ)· οι θέσεις των χεριών είναι παρόμοιες με αυτές της Zi Ng Maa.

Το πίσω πόδι βασίζεται στα δάχτυλα και το μετατάρσιο, με τη φτέρνα ανασηκωμένη, επιτρέποντας να «νιώσεις» το έδαφος καλύτερα και να κινηθείς γρήγορα με κάποια εκρηκτικότητα και δύναμη, που επιτρέπει να αντιδράσεις γρήγορα στις κινήσεις του αντιπάλου.

Diu Maa / Diu Goek – Κρεμαστό Άλογο (ή Στάση της Γάτας)

Στην Diu Maa, το πίσω πόδι είναι λυγισμένο, στηρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του σώματος. Το πέλμα είναι παράλληλο προς το μέτωπο, ενώ η απόσταση ανάμεσα στα πόδια είναι τα δύο τρίτα της απόστασής τους στη Sei Ping Maa.

Μια ευθεία γραμμή ενώνει την άκρη του μπροστινού ποδιού με το μετατάρσιο του πίσω ποδιού, επιτρέποντας μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης προς τα αριστερά και τα δεξιά. Το μπροστινό πόδι κρέμεται – χωρίς να στηρίζει πολύ βάρος – και το γόνατο στρέφει ελαφρώς προς τα μέσα, προστατεύοντας τα γεννητικά όργανα.  Ο γοφός είναι χαλαρός, το Qi πέφτει και ο κορμός γέρνει ελαφρώς μπροστά. Περίπου το 70% του βάρους του σώματος πέφτει στο πίσω πόδι και το 30% στο μπροστά.

Η Diu Maa χρησιμοποιείται συνήθως σε άμυνα ή αντεπίθεση· το πλεονέκτημά της βρίσκεται στο ότι το μπροστινό πόδι κουβαλάει μικρό βάρος, επιτρέποντας να χρησιμοποιηθεί για γρήγορα λακτίσματα ή αποκρούσεις. Το κράτημα του βάρους στο πίσω πόδι είναι μια αρχή που εφαρμόζεται στη βασική θέση μάχης του Choy Lee Fut.

Nau Maa – Στριφτό Άλογο· Gwaai Maa – Κουτσό Άλογο· Gaau Maa – Στριφτό Άλογο· Tau Maa – Κλεφτό Άλογο

Όλα αυτά τα άλογα σημαίνουν τον ίδιο σχηματισμό των ποδιών, όταν το ένα πόδι είναι μπροστά από το άλλο και το πίσω πόδι στηρίζεται στο μετατάρσιο. Η ευθυγράμμιση αυτή επιτυγχάνεται είτε φέρνοντας το πίσω πόδι μπροστά από το άλλο, είτε μεταφέροντας το ένα πόδι από μπροστά πίσω.

Η Nau Maa είναι το στριφτό άλογο που επιτυγχάνεται στρίβοντας και τα δύο μετατάρσια.

Η Gwaai Maa, της οποία το όνομα σημαίνει «δεκανίκι» και «κουτσαίνω» (υπονοώντας τον παράξενο τρόπο κίνησης), ορίζεται γενικά από τη σταυρωτή ή σε μορφή ψαλιδιού στάση των ποδιών στο τέλος αυτών των κινήσεων ή όταν περνάει το ένα μπροστά από το άλλο. Με πρακτικούς όρους, η Gwaii Maa μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια στριφτή στάση· έτσι περιγράφεται στα βιβλία της οικογένειας Chan. Έτσι φτάνουμε στην Cin Si Gwaai Maa, η οποία είναι απλά μία Gwaai Maa, που προκύπτει από μία στροφή αποφυγής του μπροστινού ποδιού, όπως θα δούμε παρακάτω.

gauu maa

Η σωστή εκτέλεση της Nau Maa / Gwaai Maa απαιτεί οι μηροί να παραμένουν σφιχτά κολλημένοι μεταξύ τους, έτσι ώστε να κρατήσουν την ενέργεια κλειδωμένη στο Daan Tin· τα γόνατα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι χωριστά. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο ο κορμός και, πάνω από όλα, οι γοφοί να περιστραφούν ελαφρώς σε μία καθοδική γωνία. Οι κνήμες πρέπει να είναι διαγώνια μεταξύ τους. Η μπροστινή κνήμη θα πρέπει να είναι κάθετη στο έδαφος και θα πρέπει να υποστηρίζεται από την πίσω κνήμη (ένας άλλος τρόπος να το περιγράψουμε είναι ότι θα πρέπει ένα μέρος του βάρους του σώματος θα πρέπει να ακουμπάει στο πίσω πόδι).

Η Tau Maa είναι μια στάση που επιτυγχάνεται αποσύροντας το μπροστινό πόδι (Tau σημαίνει κλέβω) και φέρνοντάς το πίσω από το πίσω πόδι.

tau maa

Αυτή η στάση με σταυρωμένα πόδια είναι μια μεταβατική στάση για δυναμική επίθεση ή άμυνα· η περιστροφή των γοφών παρέχει μεγαλύτερη έκταση και η ταυτόχρονη δράση του πίσω ποδιού και η χρήση του σωματικού βάρους, συμβάλλουν στη συγκέντρωση και υποστήριξη της δύναμης. Από αυτές τις στάσεις μπορείτε να μεταβείτε σε άλλες στάσεις του Choy Lee Fut, με έναν ρευστό και φυσικό τρόπο.

Cin Si Gwaai Maa – Στριφτό Συμπλεκόμενο Άλογο

Cin σημαίνει να περιμένω, να περιπλέκω, να ρυθμίζω και αναφέρεται στην κίνηση που κάνει το μπροστινό πόδι να αποφύγει και να περικυκλώσει την κεντρική γραμμή, περιγράφοντας μια καμπύλη κίνηση που μας φέρνει δίπλα στον αντίπαλο. Η λέξη Si σημαίνει την ελαφρότητα και η λέξη Gwaai υπαινίσσεται την προσποίηση, την προσέλκυση και την παγίδευση. Αν βάλουμε όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, έχουμε μία στάση που, αποφεύγοντας μια απευθείας σύγκρουση, μας περιπλέκει απαλά με τον αντίπαλο, με έναν ασαφή και διακριτικό τρόπο. Gwaai όπως έχουμε δει, σημαίνει δεκανίκι και αναφέρεται στη θέση που αποκτούν οι κνήμες.

cin sin gwaai maa

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Επίπεδα και Εξεταστέα Ύλη