TaoLu και Μυϊκή Μνήμη (Muscle Memory)

TaoLu και Μυϊκή Μνήμη (Muscle Memory)

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Kung Fu, που το κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλες πολεμικές τέχνες, είναι τα TaoLu ή, όπως λέμε στα ελληνικά, οι φόρμες. Αν και οι φόρμες υπάρχουν και σε άλλες πολεμικές τέχνες, η σημαντική διαφορά στο Kung Fu είναι ότι αυτές είναι σχετικά μεγάλες σε διάρκεια, αριθμό και ποικιλία κινήσεων. Ανάλογα δε με το σύστημα, μεταβάλλεται και ο αριθμός τους, με το Choy Lee Fut να διαθέτει περισσότερες από 150 φόρμες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά (π.χ. όπλα, γυμνά χέρια, κινούμενες κούκλες) και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας. Λέγεται ότι κανείς δεν τις ξέρει όλες.

Κάθε φόρμα μοιάζει με ένα σενάριο μάχης, με έναν ή περισσότερους αντιπάλους, το οποίο ο μαθητής θα πρέπει να αποστηθίσει και να εκτελέσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, ταχύτητα, ροή, και δυναμισμό. Κάθε κίνηση απαιτεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες επαναλήψεις για να κατακτηθεί και απαιτείται πολλή δουλειά πριν το αποτέλεσμα φανεί ικανοποιητικό.

Εκτός από μια ιδιαίτερα κουραστική διαδικασία για το σώμα, η εξάσκηση στα TaoLu είναι και μία κατεξοχήν πνευματική - και εξίσου κουραστική - διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί βλέπουν τις φόρμες σαν μια αγγαρεία, με όχι ιδιαίτερη χρησιμότητα, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όσων εγκαταλείπουν το Kung Fu για μια «πιο πρακτική» πολεμική τέχνη, που τους υπόσχεται έναν πιο σύντομο δρόμο προς την κατάκτηση μιας μαχητικής ικανότητας.

Κι όμως! Οι φόρμες ως τρόπος προπόνησης έχουν μερικά πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, μερικά από τα οποία είναι περισσότερο από εντυπωσιακά και σίγουρα όχι αναμενόμενα.

Καταρχάς, κάθε φόρμα, ανάλογα και με το επίπεδό της, ενσωματώνει αλλεπάλληλα στρώματα τεχνικής, χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη. Οι θεμελιώδεις φόρμες βασίζονται κυρίως στους βασικούς βηματισμούς, αλλά τους ίδιους βηματισμούς βρίσκουμε σε όλες τις φόρμες, κάθε επιπέδου. Άλλες φόρμες δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην ταχύτητα, άλλες στη δύναμη, άλλες στην ισορροπία, άλλες στα αντανακλαστικά και άλλες στη διαχείριση της ενέργειας. Όλες όμως, σε διαφορετικό βαθμό, εμπεριέχουν όλα αυτά τα στοιχεία. Έτσι, η συνεχής εξάσκηση σε διαφορετικές φόρμες δημιουργεί όχι απλά μία γνώση ενός μικρού ή μεγαλύτερου αριθμού τεχνικών, αλλά ένα πολύ πιο ευρύ και καλά θεμελιωμένο σύστημα εκπαίδευσης και έναν πολύ πληρέστερο μαχητή. Σε επίπεδο φυσιολογίας, πρόκειται για αυτό που γνωρίζουμε ως χτίσιμο μυϊκής μνήμης (muscle memory).

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία του Kung Fu που μπορεί να ανακαλύψει κάποιος στην πορεία του χρόνου και φυσικά να δει τις αλλαγές στο σώμα και την τεχνική του. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό, αλλά όχι αναμενόμενο εξαρχής, είναι η πρόοδος που επιτελείται με την εξάσκηση των TaoLu σε επίπεδο σκέψης. Εδώ έρχεται η προσωπική μαρτυρία την οποία φαίνεται να υποστηρίζει και η επιστημονική έρευνα.

Στο διάστημα που εξασκούμαι στο Choy Lee Fut, έχω επιδιώξει να συμμετάσχω σε κάθε αγωνιστική διοργάνωση που μπορούσα, μπαίνοντας κάθε φορά στη διαδικασία μιας μίνι προετοιμασίας. Επειδή δεν είναι δυνατό να κάνω εξάσκηση σε καθημερινή βάση με την ένταση της προπόνησης, κάθε φορά που είχα λίγο χρόνο ή ήθελα να χαλαρώσω τις μέρες πριν από τους αγώνες, επαναλάμβανα τις φόρμες στο μυαλό μου, προσπαθώντας να δώσω σημασία στις λεπτομέρειες: τους βηματισμούς, τις στροφές, τα χτυπήματα, τη ροή, το ρυθμό.

Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολο ακόμα και να σκεφτώ τις κινήσεις με τη σωστή σειρά, με τον καιρό ωστόσο έγινε όλο και πιο εύκολο. Αυτό που βρήκα εντυπωσιακό όμως ήταν ότι «δουλεύοντας» τις φόρμες με αυτό τον τρόπο, βελτιωνόταν και ο τρόπος εκτέλεσης στην πραγματικότητα. Όσο περισσότερη «πνευματική» εξάσκηση, τόσο περισσότερη ευελιξία και δύναμη, τόσο καλύτερες στάσεις και ροή στην πραγματική εφαρμογή. Δεν αναφέρομαι μόνο στο να θυμάμαι τις κινήσεις, αλλά στον τρόπο που οι μύες ανταποκρίνονται.

Συζήτησα αυτή την παρατήρηση με δύο φίλους γιατρούς, έναν ορθοπεδικό και έναν νευρολόγο, και με έκπληξη διαπίστωσα ότι υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της σκέψης στην ενδυνάμωση των μυών. Μάλιστα ο νευρολόγος, είχε την καλοσύνη να ρωτήσει και έναν συνάδελφό του αθλητικό ψυχολόγο, ο οποίος απάντησε ότι «η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται πολύ συχνά και ιδίως σε περιπτώσεις τραυματισμού. Δίνοντας εντολή στον εγκέφαλο να κάνει μια κίνηση, ακόμα και αν δεν την κάνει (γιατί το σημείο αυτό είναι τραυματισμένο ή εγχειρισμένο), οξυγόνο και αίμα μεταφέρεται στην περιοχή με αποτέλεσμα να ενισχύσει την ταχύτερη φυσική επιδιόρθωση του τραυματισμένου, εγχειρισμένου σημείου. Η συγκεκριμένη προπόνηση έχει κι άλλα οφέλη όπως ενίσχυση της συγκέντρωσης - εστίασης, δημιουργία πεπραγμένου, άρα μνήμης κτλ». Μάλιστα είχε και μία παραπομπή σε σχετική έρευνα*

Είναι γεγονός ότι το παραδοσιακό Kung Fu διαθέτει πολλά στοιχεία που μπορεί να φαίνονται χωρίς ουσία ή να προκαλούν τον ορθολογισμό κάποιου, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μία πολεμική τέχνη με μακρόχρονη ιστορία και συσσωρευμένη εμπειρική γνώση. Ανάμεσα σε αυτά τα «μεταφυσικά» στοιχεία, συχνά κρύβεται μία σοφία που επιβεβαιώνεται και από την επιστήμη, με ανεξάρτητο τρόπο.

Η εξάσκηση στα TaoLu λοιπόν, δεν είναι μόνο μία «παράδοση» που συνηθίζεται στο Kung Fu, αλλά μία ψυχοσωματική άσκηση με πολλαπλά οφέλη και πραγματική αξία για έναν ολοκληρωμένο μαχητή. Φτάνοντας στο κατώφλι του προχωρημένου επιπέδου στο Choy Lee Fut και έχοντας εξασκηθεί σε αρκετές φόρμες πλέον, το ενδιαφέρον και ο σεβασμός μου για τον συγκεκριμένο τρόπο εξάσκησης γίνονται όλο και μεγαλύτερα.

* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14998709/

  • Πρόσθετες Πληροφορίες

    • Συντάκτης:

      Χρυσοβαλαντης Ζέρβας, Θεωρητική εργασία αλλαγής επιπέδου, Καφέ Ζώνη